Barion Pixel
Kedves Látogató! Tájékoztatunk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával tájékoztatásunkat tudomásul veszed.

ÍGY FOTÓZZ HALAT - útmutató a legjobb halas fotókhoz!

ÍGY FOTÓZZ HALAT - útmutató a legjobb halas fotókhoz!
Ígértünk nektek egy anyagot, melyben bemutatjuk, hogy hogyan fotózzatok halat, illetve hogyan bánjatok a halakkal a vízparton. Ezen pár egyszerű lépést betartva, igazán szép halas fotókat tudtok majd készíteni mindamellett, hogy kifogott halaitok is a legnagyobb biztonságban lesznek a fotózás alatt.

Ha biztos kezekkel, szakszerűen fogjátok a halakat, sokkal nagyobb lesz az esélye is annak, hogy profi halas fotókat tudtok majd készíteni.

Nézzétek meg az erről a témáról készített részletes filmünket is: HAMAROSAN!

 

Kezdjük tehát azzal, hogy hogyan bánjatok a kifogott halakkal, hiszen a halak élettere a víz, ezért fokozott felelőssége van a horgásznak onnantól kezdve, hogy a kifogott halat partra emeli.

1.lépés

A hal megszákolása után, a merítőhálót tekerjük fel és a kiemeléskor két kézzel, biztosan tartva vigyük egyenesen a halbölcsőbe, vagy matracra a halat.

2.lépés

Tekerjük vissza a merítőt, szabadítsuk ki belőle a halat, majd minél előbb szabadítsuk meg a horogtól is! A hal megugrása esetén azonnal vegyük el kezünket a horog közeléből, nehogy az ugrás következtében belehúzza a hal az ujjunkba a horgot. A hal szemét egyik kezünkkel takarjuk le, melytől többnyire megnyugszik. Ne engedjük vergődni a halat a matracon, ha pedig vergődni kezdene, akkor takarjuk le a matrac vagy bölcső takaróval. Így elkerülhetünk minden esetleg halunknak okozható sérülést.

Mindig legyen mellettünk egy vödör, mellyel folyamatosan vízzel locsolhatjuk halunkat. Mielőtt a halat a matracra fektetjük, minden esetben locsoljunk egy vödör vizet előbb a matracra, vagy halbölcsőbe.

3.lépés

Térdeljünk le a matrac mellé és kissé húzzuk a térdünkre a matracot, ezzel is felkészülve arra, hogyha a hal megugrik, azonnal alatta legyen a matrac (puha, vizes felület), így elkerülve a halnak okozható sérüléseket.

4.lépés

Fordítsuk be a halat oldalán fekvő helyzetben úgy, hogy a háta nézzen felénk, két kézzel pedig nyúljunk magabiztosan a hal alá. Egyik kezünkkel a hátsó farok alatti uszony, másik kezünkkel pedig a mellső, kopoltyú utáni úszó után közvetlenül.

Semmi esetre se fogjuk meg a halat a mellső uszony és a kopoltyú között, mert ujjaink így a kopoltyúba csúszhatnak, mely a halra nézve akár végzetes sérüléseket is jelenthet!

Alkarunkra helyezzük rá a hal testsúlyát, ezután egyszerűen billentsük a halat a tenyerünkbe, majd könyökünket szorítsuk be az oldalunkhoz. Így a terhelés megoszlik és sokkal magabiztosabban fogjuk tartani a halakat a fotózás alatt. Ügyeljünk rá, hogy a hal teste merőleges legyen a mi testünkkel, ne dőljön a mellkasunk felé a hal háta. (erről a pontos részleteket és látványos bemutató anyagokat lásd feljebb a cikkben található filmünkben)

Fontos! Hogyha a hal megugrik, inkább öleljük meg, szorítsuk magunkhoz (de ne túl szorosan), minthogy sérüléseket szenvedjen és így tegyük vissza a matracra vagy a bölcsőbe, mielőtt újra megpróbáljuk felemelni! Ha van rá lehetőségünk, akkor mellescsizmában a vízben állva is fotózkodhatunk a halakkal, így még kevesebb lesz a sérülések esélye.

5.lépés - Most következhet a fotózás!

Ha már magabiztosan tartjuk a halat, most a fotóson a sor, hogy szép képek készüljenek.

Ha a képre nézünk, akkor a kép közepén legyen a hal, a kép tetejétől kisebb távolságra a horgász fejbúbja, a hal feje a kép egyik szélén és a hal farka pedig a másik szélén egyenlő távolságra.

Ne felülről, vagy oldalról fotózzunk, hanem pontosan szemből!

ÍGY NE:

ÍGY NE:

ÍGY IGEN:

A horgásznak a képek készítése során érdemes egyszer a kamerába néznie, egyszer a hal farka irányába, egyszer pedig a hal fejére. A fotózás végén így kiválaszhatjuk, hogy melyik a jobb profilunk és melyik kép tetszik nekünk jobban.

6.lépés

Ügyeljünk a háttérre, a környezetre és a fényviszonyokra.

Ne fotózzunk nappal szemben!

Akkor lesz jó a képünk, ha a hal és a horgász egységes megvilágítást kap.

Például ha a horgász feje árnyékban van, vagy árnyék vetül a halunkra, már nem lesz igazán jó a fotónk. (erről a pontos részleteket és látványos bemutató anyagokat lásd feljebb a cikkben található filmünkben)

A háttér legyen a természet, fa, bokor vagy a víz, ne legyenek vödrök, dobozok, vagy más felszerelések a háttérben.

8.lépés

Ezután jöhet a horog ütötte seb fertőtlenítése, mely nagyon fontos és mindig végezzük el, nehogy a seb elfertőződjön később. Ha a hal testén egyéb sebeket találunk, fertőtlenítsük le azokat is.

Ezt követően óvatosan vigyük halunkat úszómérlegelő segítségével a vízhez, majd engedjük szabadon.

Reméljük tanácsainkat hasznosnak tartottátok, és hamarosan egyre több kiemelkedően jó fotót kapunk tőleteket olyan halakról, melyeket Mikbaits csalikkal fogtatok!

Ne feledjétek, minden hónapban kiválasztjuk a hónap halas fotóit, 3db beküldött halas fotót, és a legjobbak kedvezményekben részesülnek következő vásárlásukból.

 

Görbüljön mindenkinek, sok sikert kíván a Mikbaits Hungary!